S ředitelkou gymnázia o přijímacím řízení

Jak vnímáte letošní situaci ohledně přijímací řízení? 

Děti i rodiče si letos procházeli nesmírně obtížným obdobím. Nebudu mluvit o náročných přípravách či doučováních na přijímačky. V prvním kole volili školy, kdy vlivem avizovaných převisů zájemců, byli nuceni taktizovat, vzdát se vysněných škol, riskovat, volit i školy mimo zájmy dítěte. Cílem se stalo dostat dítě na jakoukoliv střední školu v Praze. Ve druhém kole pak podstupovali přijímací zkoušky i na více než 10 školách. Mnozí stáli fronty, aby vůbec odevzdali přihlášku, čelili stresovým situacím, zklamáním, smiřovali se s řešením, které jim nevyhovuje.

Zmínila jste, že se děti nedostaly na vhodnou školu. Dá se s tím ještě něco dělat? 

Řada rodičů odevzdala Zápisový lístek na školu, která jim dala dříve vědět, že dítě přijímá. Pak docházelo k tomu, že už se nemohli zapsat na školu jinou, protože jim podala informaci o přijetí později. Stále je ale šance se na školu první volby dostat. Stačí se u školy informovat, zda má ještě volné kapacity a probrat s nimi možnost přestupu, který lze uskutečnit i první školní den (4. 9. 2023). Také je možné, že některé školy budou doplňovat kapacity ještě v průběhu léta. Proto je potřeba sledovat jejich webové stránky nebo je kontaktovat. 

Také bych ráda dodala, že nejde jen o aktuální žáky 9. tříd základních škol, ale i žáky osmiletých gymnázií. Setkali jsme se s více případy, kdy rodiče ani děti nebyli spokojeni a řešili jsme nástup na naše čtyřleté gymnázium. Přijali jsme i žáky jiných 4letých gymnázií, kteří si u nás zopakují první ročník, protože jsme si získali jejich důvěru v přístupu ke vzdělávání a žákům samotným.

Jak je na tom s kapacitami FOSTRA? 

Podařilo se nám navýšit kapacity pro přijetí do prvního ročníku. Díky tomu ještě několik volných míst máme. 

Jaké jsou tedy cesty, jak se na Vaši školu ještě dostat? 

Ideální je sledovat naše webové stránky, kde průběžně aktualizujeme stávající situaci. Zájemci mohou vyplnit kontaktní formulář/nezávaznou přihlášku a my se jim pak ozveme, abychom se domluvili na postupu.

Jak u vás probíhá přijímací řízení? 

Chtěli jsme ukázat samotným přijímacím řízením, jak fungujeme. Že je naší schopností vytvářet přátelskou a příjemně motivační atmosféru a že individuální přístup je naší prioritou. Dalším cílem bylo, aby si děti i rodiče při odchodu z přijímaček mohli říct, že to u nás bylo prostě fajn. Nedílnou součástí je tedy pohovor s vedením školy.

Jsem vděčná za všechny pozitivní zpětné vazby, které k nám doposud dorazily. Děkuji svému týmu za ochotu, profesionalitu a dobrou náladu. Děkuji i všem rodičům a dětem, kteří nám zaslali svůj názor. Měli jsme obrovskou radost.