Za Palackého mozkem a velrybou, ze které kapal tuk

V pondělí 4. 12. šla naše třída i ostatní třídy Gymnázia Fostra do Národního muzea na Václavském náměstí.

Začali jsme na historickém schodišti a přešli do Panteonu. Tam jsme si prohlédli místo, kde byl dříve ukryt ve zdi Palackého mozek. Věděli jste, že tam byl? My jsme to zjistili až v muzeu. Viděli jsme mnoho starých předmětů. Věstonická Venuše byla menší, než jsme čekali a všechny nás nadchla vyhlídka na zasněženou Prahu z velké kopule. Dále bychom doporučili přírodovědnou expozici, ve které je např. velryba. Když ji kdysi nainstalovali, tak z ní pak ještě dlouho odkapával tuk.

Novou budovu jsme skoro nestihli, takže asi až příště. Prošli jsme si jen tunelem, který ji spojuje s historickou budovou; a pak si prohlédli výstavu o šatech prvních dam. Udělali jsme si test, které dámě jsme nejpodobnější. Bylo toho tam mnoho a myslíme, že by si tam měl každý alespoň jednou za život dojít.

Mimo jiné nás zaujal i bufet. Pekli asi husu a vonělo to po celém muzeu. Byl ale trochu drahý, takže hlad nás rychle přešel. U bufetu byla zajímavá kostra dinosaura, musel nám stačit výhled na ni. Shodli jsme se, že muzeu je jedna z nejhezčích věcí, co v Praze uvidíte. Zároveň se dozvíte spoustu zajímavých i užitečných věcí. Nás nejvíce zaujalo historické schodiště, kopule a tunel.

 Pod taktovou M. Kronovetrové napsali a nafotili žáci 1. D (Albert Vlček, Michaela Švarzová, Denisa Valoušková, Schimeng Ji, Petr Jiran, Karolína Kyselicová, Vanessa Li, Evelína Stoletsová, Sofii Shalata)